Jodiumtabletten, wanneer heb je extra jodium nodig?

Jodium is een sporenelement dat in je voeding aanwezig moet zijn. Het is een belangrijk regulerende stof voor de schildklier, die onder meer het tempo van de stofwisseling in het lichaam reguleert.

lees meer...
Filteren op
Merk
Lijn
Vorm
Doelgroep
Volume
9 producten
checkVerzending vandaag.
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
2Verzending binnen 2 werkdagen.
2Verzending binnen 2 werkdagen.
closeniet beschikbaar

Je lichaam heeft maar een hele kleine hoeveelheid jodium nodig om goed te kunnen functioneren. Normaal gesproken haal je voldoende uit het voedsel. Brood is bijvoorbeeld een belangrijke bron van jodium. De jodium die je lichaam niet direct nodig heeft, wordt opgeslagen in de schildklier. Hierdoor ontwikkel je vanzelf een grote jodiumvoorraad waarmee je jaren vooruit kunt. Wie te weinig jodium binnenkrijgt, merkt dat dan vaak ook pas na jaren.

Jodiumtabletten bij een jodiumtekort

Een jodiumtekort kan leiden tot een opgezette schildklier (struma) en een trager werkende schildklier (hypothyreoïdie). Bij kinderen zijn ook groeiachterstand en veminderd leervermogen symptomen van een jodiumtekort. Als tijdens de zwangerschap al sprake is van onvoldoende jodium, kunnen de gevolgen zelfs nog ernstiger zijn. Bij een extreem tekort kan het ongeboren kind zelfs sterven.

Of je te weinig jodium binnenkrijgt, kun je zelf testen. Smeer een plekje met een diameter van zo’n 4 cm op je huid in met betadine. De binnenkant van de bovenarm, in de elleboog of op de pols werkt het beste. In geval van een jodiumtekort verdwijnt de oranjebruine kleur binnen twee uur. Als je waarschijnlijk voldoende jodium binnenkrijgt, zal de vlek tot wel 24 uur blijven zitten. Wanneer je een jodiumtekort hebt, kan een supplement nodig zijn, gewoonlijk in de vorm van jodiumtabletten.

Ga niet zomaar jodiumtabletten slikken

Waar veel voedingssupplementen weinig of geen risico bieden, is het niet aan te raden zomaar een jodiumsupplement in te nemen. Overleg met je huisarts of dit in jouw geval verstandig is. Je kunt namelijk ook een teveel aan jodium binnenkrijgen. Bij een normaal werkende schildklier kan je lichaam een teveel aan jodium goed verdragen, maar bij schildklierproblemen moet je wel goed opletten. Je kunt dan extra gevoelig reageren op grote hoeveelheden jodium. Als je bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier hebt, kan een overschot aan jodium zorgen voor een schildkliervergroting. De schildklier produceert dan meer schildklierhormonen dan nodig, en dat kan weer een hele reeks klachten geven, zoals slapeloosheid, nervositeit en gewichtsverlies.

Jodiumtabletten als voorzorg bij een nucleaire ramp

De dreiging van een nucleaire escalatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de vraag naar jodiumtabletten de afgelopen tijd sterk doen toenemen. Maar ook in het geval van een ongeluk met een kerncentrale zal er radioactief jodium vrijkomen. Mensen kunnen dit radioactief jodium inademen of via besmet voedsel binnen krijgen. Dit radioactief jodium zal dan ook door de schildklier worden opgenomen, wat de kans op schildklierkanker later sterk vergroot. Dit risico kan worden voorkomen door het slikken van een hoge dosis ‘gewone’ jodium. De schildklier zal hierdoor verzadigd raken en de radioactieve jodium nauwelijks meer kunnen opslaan.

De kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium is het grootst bij (ongeboren) baby’s, kinderen en iedereen tot en met 40 jaar die binnen 100 kilometer van een kerncentrale woont. Voor mensen boven de 40 heeft het innemen van jodiumtabletten als voorzorg geen zin.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Verzending binnen EU

  • Apotheek sinds 1974

9
76 beoordelingen in de laatste 12 maanden
93 beveelt ons aan
10
Prima verloop !

Prima verlopen

Aanbevelen? Ja
10
Uitstekend.

Bestelling is goed verwerkt.

Aanbevelen? Ja
10
Zeer goed.

Super snel geregeld. En snel bezorgd. En het werkt.

Aanbevelen? Ja
10
uitstekend

uitstekend

Aanbevelen? Ja