Wat te doen bij eczeem? Eczeem behandelen

Heb jij ook last van eczeem? Dat is niet zo vreemd. Eczeem is één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld. Per jaar gaan meer dan 400.000 mensen in Nederland hiervoor langs bij de huisarts. Eczeem treedt vaker op bij kinderen dan volwassenen, is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn. Vooral als het wat langer aanhoudt en de jeuk erger wordt. Gelukkig hebben wij hier alles om deze huidaandoening mee te behandelen.

lees meer...
Filteren op
Merk
Lijn
Generisch
Vorm
Doelgroep
Volume
6 producten
checkVerzending vandaag.

4 reviews

checkVerzending vandaag.
checkVerzending vandaag.
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden

Wat is eczeem?

Eczeem is eigenlijk geen aparte huidaandoening op zich, maar eerder een symptoom voor verschillende huidaandoeningen met eenzelfde karakter: een rode, schilferende huid.

Ontwikkeling van een eczeemplek op de huid heeft vaak eerst een acute fase die zich na verloop van tijd in een chronische fase kan ontwikkelen. In deze laatste fase kan de huid dikker worden in een proces dat lichenificatie wordt genoemd. Het gaat zowel in chronische als acute fase vaak gepaard met jeuk. Krabben verergert de aandoening.

Verschillende vormen van eczeem

Hoewel eczeem er bijna altijd hetzelfde uitziet, kunnen we het toch in verschillende categorieën opdelen. Dit heeft te maken met de lokalisatie en de verschillende ontstaanswijzen. Hieronder vind je de meest voorkomende:

Atopische eczeem of constitutioneel eczeem

Deze vorm ontstaat door een aanlegfoutje in de genen. De huid is iets gevoeliger (verminderde huidbarrière) en droogt sneller uit. Ook kunnen bacteriën beter in de huid doordingen waardoor er een continue afweerreactie aan de gang is. Typische locaties zijn het gezicht (vooral rond de ogen), de hals, en alle buigplooien van het lichaam zoals, knie en elleboogholtes. Naast behandeling is het van belang je huid dagelijks goed in te smeren met een vochtinbrengende herstellende crème.

Seborrhoisch eczeem

Dit type ontstaat op plekken waar veel talgklieren in de huid voorkomen zoals tussen de wenkbrauwen, op de haargrens, tussen neus en lippen en boven op de oren. De talg irriteert de huid en een rode, jeukende huiduitslag ontstaat. Vaak wordt deze vorm van eczeem bemoeilijkt in zijn behandeling door een bijkomende schimmel- of gistinfectie.

Allergisch contacteczeem

Deze variant kan zowel allergisch als irritatief van aard zijn. In het eerste geval is er een allergie aanwezig voor een bepaalde stof, geneesmiddel of materiaal (bijvoorbeeld het dragen van leren schoeisel). De allergische reactie is een overdreven reactie van het immuunsysteem. Irritatief eczeem ontstaat dan weer door een langdurige blootstelling aan een zwak toxische of chemische substantie. De huiduitslag ontstaat op plaatsen waar het lichaam in contact komt met deze stof. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dragen van bepaalde kledingstukken of het herhaald wassen met een bepaald type zeep.

Blaasjeseczeem

Dit type wordt gekenmerkt door jeukende blaasjes op vingers, handen en ook vaak voeten. Het wordt ook wel dishydrotisch eczeem genoemd. Veel is niet bekend over deze vorm van huiduitslag. Het kan soms ontstaan door een schimmelinfectie.

Zwemmerseczeem

Deze aandoening wordt veroorzaakt door een voetschimmel en wordt het eigenlijk niet als een echte vorm van eczeem beschouwd. Het komt het meest voor op de onderkant van je voet en tussen je tenen.

Aandoeningen die op eczeem lijken

Ten slotte zijn er aandoeningen die veel op eczeem lijken, maar het niet zijn. Een aantal voorbeelden zijn:

Dermatitis
Ringworm
Psoriasis
Zonneallergie

Eczeem Behandelen

Aangezien eczeem meer een symptoom is dan een aandoening is het vaak relatief makkelijk weg te krijgen met een daarvoor speciaal ontwikkelde zalf. Vaak bevatten deze zalven echter steroïden (hormoonzalf) en kan het eczeem net zo snel weer terugkomen als het verdween. Het is daarom belangrijk om er eerst proberen achter te komen wat de precieze oorzaak is. Soms is het genoeg om van het ene wasmiddel naar het andere te switchen, of een hypoallergene zeep te gebruiken. Veel krabben is funest. Hier helpt de applicatie van eczeemzalf. De steroïden in deze zalf helpen namelijk tegen de jeuk en zorgen voor een verminderde ontstekingsreactie van het lichaam. Hierdoor komt de geïrriteerde huid tot rust. Neem altijd eerst contact met je huisarts op alvorens een steroïdenzalf aan te schaffen.

Heb je vragen of wil je misschien meer weten over deze aandoening? Wij staan altijd voor je klaar. Onze apothekers beantwoorden persoonlijk al je vragen via mail, telefoon of chat.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Verzending binnen EU

  • Apotheek sinds 1974

9
76 beoordelingen in de laatste 12 maanden
93 beveelt ons aan
10
Prima verloop !

Prima verlopen

Aanbevelen? Ja
10
Uitstekend.

Bestelling is goed verwerkt.

Aanbevelen? Ja
10
Zeer goed.

Super snel geregeld. En snel bezorgd. En het werkt.

Aanbevelen? Ja
10
uitstekend

uitstekend

Aanbevelen? Ja