Wat te doen tegen winterdepressie?

triest ongelukkig mooi tienermeisje

Winterdepressie is de naam voor het verschijnsel waarbij mensen in de winter de neiging hebben depressief te worden. In de medische wereld wordt dit Seizoensafhankelijke Depressie of Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. De voornaamste reden waarom dit verschijnsel zich voordoet, is omdat de dagen in het winterseizoen korter zijn dan in het zomerseizoen.

Winterdepressie test

Jonge mensen hebben een hoger risico op winterdepressie. Toch komt het nauwelijks voor in de leeftijdsgroep tot 20 jaar. Vrouwen lijden ook vaker dan mannen aan winterdepressie. Hoe verder je van de evenaar woont, hoe groter de kans op winterdepressie. De reden hiervoor is dat er een groter verschil zit tussen het aantal uren licht in de winter en de zomer.

Wanhoop en eenzaamheid van depressieve persoon

Hoe kun je erachter komen dat je lijdt aan winterdepressie? Voor de meeste mensen is het niet ongebruikelijk dat ze zich wat ‘down’ voelen tijdens de wintermaanden. Maar voor bepaalde mensen zakt hun humeur elk jaar rond dezelfde tijd tot een dieptepunt in vergelijking met de rest van het jaar. De meest voorkomende symptomen van winterdepressie zijn: sombere en depressieve buien, te veel slapen in combinatie met slapeloosheid, zich sociaal terugtrekken, moeite met concentreren en een verminderd seksueel verlangen.

Wat te doen tegen winterdepressie

Lichttherapieboxen, daglichtlampen of lichttherapie tegen winterdepressie kunnen effectief zijn om Seizoensafhankelijke Depressie tegen te gaan. Lichttherapieboxen voor SAD-behandeling worden ook wel lichtboxen, heldere lichttherapieboxen en fototherapieboxen genoemd. Een winterdepressielamp bootst buitenlicht na. Onderzoekers geloven dat dit soort licht een chemische verandering in de hersenen veroorzaakt die je gemoedstoestand verbetert.

Door het lichaam bloot te stellen aan intensief licht, wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Het gebruik van een winterdepressielamp heeft een gunstig effect op je bioritme. Het gebruik van een lichtbox zorgt dat je ’s ochtends makkelijker wakker wordt en ’s nachts ook beter slaapt. Dit type fototherapiebox moet je minimaal een half uur tot 2 uur per dag gebruiken voor het gewenste effect.

Melatonine en winterdepressie

Verschillende onderzoeken tonen aan dat behandeling met fel licht, dat in staat is om menselijke melatonine te onderdrukken, de symptomen van winterdepressie kan verhelpen. Onderzoekers van de Oregon Health and Science University hebben ontdekt dat melatonine, een van nature voorkomende hersensubstantie, de effecten van winterdepressie kan verlichten.

Vrij roodharig meisje dat op bevroren meer loopt en voetpad maakt

Vitamine D en winterdepressie

In tegenstelling tot zonlicht, zorgt het licht van een lichttherapielamp niet voor de aanmaak van vitamine D. De kracht van de zon is in de winter niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken in je lichaam. Toch blijft het aan te raden om voldoende naar buiten te gaan en het zonlicht elke dag op te zoeken. Zelfs al is dit met de huidige lockdownmaatregelen niet altijd voor iedereen even makkelijk.

Ernstige jonge man zit aan de tafel en neemt vitamine D

Een andere populaire methode om winterdepressie te behandelen is het innemen van vitamine D. Normaalgesproken halen we dit uit voeding en uit zonlicht. Omdat er in de winter minder zonlicht is, kun je dit compenseren met het innemen van vitamine D-supplementen. Onderzoek toont aan dat vitamine D wel degelijk kan helpen tegen Seizoensafhankelijke Depressie, maar raadpleeg eerst een arts voordat je besluit om supplementen in te nemen.

Categories: Lichaamsverzorging, Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer