Wat is mijn zonnecrème factor?

zonnecrème factor

Waarom hebben we zonnecrème nodig?

Zonnebrand wordt veroorzaakt door de straling die de zon produceert. De zon geeft ultraviolette (UV) straling af in twee verschillende golflengtes, die UVA en UVB worden genoemd. Beide zijn schadelijk voor de huid.

  • UVA is een langere golflengte, die diep in de huid doordringt en celschade veroorzaakt. Dit kan leiden tot vroegtijdige veroudering, huidverkleuring en rimpels.
  • UVB is verantwoordelijk voor zonnebrand en kan sproeten, moedervlekken en kanker veroorzaken. Volgens huidartsen zijn vier van de vijf gevallen van huidkanker het directe gevolg van langdurige blootstelling aan UVB-stralen. UVB stralen zijn krachtiger, en hoewel ze slechts 5% van de zonnestraling uitmaken, hebben ze sneller effect op de huid. Je krijgt er een mooi bruin kleurtje van, of je kunt binnen tien minuten verbranden.

Wat wil de SPF code zeggen?

SPF is een afkorting van Sun Protection Factor. Op zonnecrèmes staat deze factor vermeld met een getal, bijvoorbeeld SPF 15, 30 of 50. De factor geeft aan hoeveel UVB straling de zonnecrème kan reflecteren of absorberen. Als je huid normaal gesproken na 10 minuten in de zon zou beginnen te verbranden, dan duurt dit met factor 15 vijftien keer zo lang, dus 10 minuten x 15.

Hoewel UBV straling het gevaarlijkst is, wil je ook niet dat je huid voortijdig veroudert door UVA straling. Gebruik daarom een zonnecrème die beschermt tegen beide ultraviolette stralingen. Producten die hieraan voldoen hebben een cirkel met ‘uvA’ op de verpakking.

Welk huidtype heb jij?

huidtype

Sommige mensen kunnen ongestraft de zomerzon trotseren, terwijl anderen binnen de kortste keren rood kleuren en verbranden. De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick stelde in 1975 een schaal op, waarin huidtypen worden gerangschikt op gevoeligheid voor de UV straling van de zon. De Fitzpatrickschaal onderscheidt zes huidtypen.

Huidtype 1

Zeer lichte huid, lichtblond of rood haar, vaak sproeten. Wordt nooit bruin en verbrandt binnen 5 of 10 minuten. Advies: SPF 30 of hoger.

Huidtype 2

Lichte huid, blond haar. Bruint langzaam en verbrandt binnen 10 tot 20 minuten. Advies: SPF 15-20.

Huidtype 3

Lichte huid die snel bruint en na 20 tot 30 minuten het risico loopt te verbranden. Advies: SPF 10-15

Huidtype 4

Mediterraan huidtype, licht getint. Bruint gemakkelijk, verbrandingstijd meer dan 30 minuten. Advies: SPF 5-10

Huidtype 5

Getinte – Aziatische – huid die snel bruint en praktisch nooit verbrandt. Advies: SPF 5-10

Huidtype 6

Donkere huidskleur van het Afrikaanse type. Verbrandt vrijwel nooit. Advies: SPF 5-10

De meeste Belgen en Nedelanders hebben huidtype 1 of 2. In deze quiz van Stichting tegen Kanker kun je uitvinden wat jouw huidtype is.

Zonnecrème voor kinderen

Zonnecrème voor kinderen

Baby’s hebben nog geen beschermend pigment. Kinderen tot één jaar kun je dan ook het beste helemaal uit de zon houden. Worden ze toch blootgesteld aan zonnestraling, gebruik dan een zonnecrème met SPF 50. Ook op wat oudere leeftijd blijft een kinderhuid extra kwetsbaar voor UV-straling. Doordat ze in de groei zijn, gaat celdeling sneller bij kinderen. De huid krijgt minder tijd om te herstellen na verbranding en het risico van huidkanker op latere leeftijd neemt toe. Tot 16 jaar wordt daarom geadviseerd om een product met SPF 30-50 te gebruiken.

En wist je dat…

  • We ons over het algemeen te zuinig insmeren? Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Welk product je ook gebruikt, smeer het dik.
  • Je om de 2 uur opnieuw moet smeren, ook al staat op de verpakking dat het product een dag lang bescherming biedt?
  • Je zonder bescherming ook in de schaduw of bij bewolking kunt verbranden? Schaduw vermindert de schadelijke invloed van uv-straling, maar neemt deze niet helemaal weg.
  • Zonnecrèmes niet onbeperkt houdbaar zijn? Na opening gaat de werking achteruit en vooral hoge temperaturen zijn slecht. Bewaar zonnecrème niet langer dan een jaar en niet in de volle zon of een warme auto.
  • Een goedkope zonnecrème dezelfde bescherming biedt als een duurdere? Het prijsverschil zit gewoonlijk in dingen als het geurtje, de verpakking of de smeerbaarheid.
Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging, Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer