Verkoudheid: 3 dingen die je kunnen helpen

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is meestal het gevolg van een virus. Een klassieke verkoudheid start meestal met een lopende neus en wordt daarna opgevolgd door een verstopte neus. Andere symptomen die zich kunnen voordoen zijn keelpijn, hoesten, niezen en bij kindjes vaak oorpijn. Bij een gewone verkoudheid treedt meestal geen koorts op.

Wat kan je zelf doen?

Een verkoudheid is onschuldig en gaat normaal na 1 week ook vanzelf weer over. Er is weinig dat je kan doen om je verkoudheid te genezen, maar je kan wel de vervelende symptomen aanpakken.

  • Neus en sinussen: Met een fysiologische zoutoplossing kom je al een heel eind. Deze zuigt namelijk het vocht van de slijmvliezen in de neus aan waardoor er ontzwelling plaatsvindt. Ook bij kindjes is dit heel effectief. Dampen met essentiële oliën of borstzalven zoals Vicks kunnen ook verlichting brengen. Deze therapieën zijn bij kinderen onder de 3 jaar echter niet toegelaten. Als resultaat uitblijft, kan je een neusspray gebruiken op basis van een vaatvernauwer die voor de ontzwelling zorgt. Deze sprays mag je tot driemaal daags gebruiken, maar gebruik je beter niet langer dan 5 dagen na elkaar. Bij langer gebruik kan dit immers een averechts effect tot gevolg hebben.
  • Keel: enkele keren per dag gorgelen met een zoutoplossing (één koffielepel in een glas warm water) kan helpen bij keelpijn. Ook in de apotheek zijn tabletten en sprays te verkrijgen die de keel wat ontsmetten en soms lidocaïne bevatten ter verdoving van de pijn. Deze mag je om de 3 à 4 uur innemen.
  • Hoest: hoesten heeft vaak als doel om de luchtwegen vrij te maken. Soms zitten er slijmen vast, die niet meten loskomen. In dat geval bestaan er hoestsiropen of producten op basis van acetylcysteïne (zakjes of bruistabletten) die de slijmen doen loskomen. Deze kun je het beste ’s morgens en ’s middags na het eten innemen, om te vermijden dat de slijmen loskomen tijdens het eten of wanneer je ’s avonds gaat liggen. Veel water drinken is ook effectief. Als er geen slijm in de keel zit, kan een gewone hoestremmer gegeven worden, in de vorm van siroop of een tablet. Deze kun je wel ’s avonds innemen.

Er bestaan ook tabletten met pseudo-efedrine die de neus verder openzetten. Ook deze mag je tot 3 maal per dag innemen. Je kunt ze alleen beter niet na 17u innemen, omdat ze dan slapeloosheid kunnen veroorzaken.

Let op bij kinderen, zwangere vrouwen of diabetespatiënten. Sommige hoestsiropen bevatten alcohol, suiker of andere stoffen die niet voor iedereen aangewezen zijn. Vraag altijd raad aan de apotheker.

En wat als dat niet helpt?

Als de symptomen blijven duren of erger worden, of wanneer het om heel jonge kindjes of juist oude mensen gaat, of wanneer er plots hevige koorts optreedt, raadpleeg je beter een arts.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer