Probiotica: welke bestaan er en hoe neem je ze in

Wat zijn probiotica?

Als we aan bacteriën en gisten denken, associëren we die vaak met ziek worden. Er zijn echter ook goede bacteriën, die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid als je er voldoende van inneemt. Deze noemen we probiotica.

Probiotica zorgen voor een gezonde darmfunctie en stoelgang. Ze brengen namelijk onze darmflora weer in balans wanneer deze verstoord is en dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van diarree. Ook wanneer je antibiotica moet innemen, kan dit het geval zijn. Wanneer je een antibioticum moet innemen, heeft dit als doel de bacteriën die je ziek maken te doden. Het antibioticum kan echter geen onderscheid maken tussen deze bacteriën en de goede bacteriën die normaal in je darmen leven. Deze worden dus mee gedood en het evenwicht in de darm wordt verstoord. Daardoor komt diarree als nevenwerking van antibiotica vaak voor. Door zelf extra probiotica in te nemen, kan je deze vervelende bijwerking voorkomen of behandelen.

Welke probiotica bestaan er en hoe neem ik ze in?

Er bestaan zowel bacteriën als gisten. De werking van beide is gelijkaardig.

Enterol is één van de meest gekende producten en is een probioticum op basis van de gist Saccharomyces boulardii. Lacteol en Protectis bevatten de Lactobillen-bacteriën. Imutis is een product dat Saccharomyces boulardii combineert met drie verschillende bacteriestammen.

De aangewezen dosis voor volwassenen is 2 keer per dag 1 à 2 capsules of zakjes om diarree te behandelen. Ook voor kinderen zijn probiotica veilig, maar dan maximum 1 capsule of zakje per inname. Ook bij preventie van diarree is 1 per keer voldoende. Het duurt wel enkele dagen voor de probiotica effectief zijn. In tegenstelling tot andere geneesmiddelen die de diarree meteen stilleggen, pakken probiotica de oorzaak aan en zorgen ze voor herstel.

Producten op basis van gisten en bacteriën mag je nooit met warme dranken innemen, omdat de warmte de goede bacteriën kan inactiveren.

Sporebiotica

Deze nieuwste generatie van probiotica is in België nog niet bekend, al is het gebruik ervan wel aan het opkomen. Deze producten zijn sporevormers, waardoor ze zichzelf zeer goed kunnen beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf zoals maagzuur en verschillende temperaturen. Wanneer ze zich terug in een gunstig milieu bevinden, ontpoppen ze zich weer tot goede bacteriën. Deze bescherming maakt hen heel stabiel en effectief en ze zorgen ervoor dat je darmen in topconditie verkeren.

De verschillende probiotica zijn verkrijgbaar zonder medisch voorschrift. Neem een kijkje op onze online apotheek.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer