Anticonceptiepil: hoe gebruik je de pil en waarop moet je letten

ANTICONCEPTIEPIL

De anticonceptiepil is een klein pilletje dat je dagelijks inslikt om een zwangerschap te vermijden. Anticonceptiepillen, in de volksmond vaak bekend als ‘de pil’, beschermen dus niet tegen SOA’s. Er bestaan verschillende soorten pillen. Deze zijn altijd op voorschrift. Het is belangrijk om samen met je huisarts of gynaecoloog te bekijken welke soort anticonceptie voor jou geschikt is.

De combinatiepil

De combinatiepil wordt veel gebruikt als anticonceptiemiddel. Deze pil bevat twee hormonen, oestrogeen en progesteron, die ervoor zorgen dat je eisprong niet meer plaatsvindt, zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoeder geraken en bevruchte eicellen zich niet goed kunnen innestelen. De pil zorgt er dus voor dat je niet zwanger wordt, maar ook dat de menstruatie pijnlozer en regelmatiger verloopt. Je kan zelf gemakkelijk je cyclus regelen.

Je moet deze pil elke dag op hetzelfde moment innemen. Afhankelijk van de soort pil die je hebt, voer je na 21 dagen een stopweek in. In deze week zal de menstruatie plaatsvinden. Na precies 7 dagen pilvrije dagen, begin je met de volgende strip. Er bestaan ook anticonceptiepillen met 28 tabletjes per strip. In dit geval zijn er een aantal placebopillen, die geen hormonen bevatten. Je moet dan geen stopweek inlassen en neemt gewoon elke dag een pil.

Andere hormonale anticonceptiemiddelen

Er bestaan ook pillen die enkel progesteron bevatten. Deze worden voorgeschreven bij vrouwen die beter geen oestrogeen nemen, bijvoorbeeld vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen die ouder zijn 40 of vrouwen die ouder zijn dan 35 en roken. Net zoals de combinatiepil neem je deze pil elke dag. Je last geen stopweek in.

Als je het moeilijk vindt om elke dag een pil in te nemen, zijn er ook andere opties. Zo bestaan er pleisters die je elke week moet aanbrengen, een vaginale ring die je maandelijks opnieuw inbrengt, de prikpil die je om de 3 maanden laat inspuiten of een hormoonimplantaat of -spiraal die respectievelijk drie en vijf jaar blijven werken.

De pil en andere geneesmiddelen

Vermeld bij een doktersbezoek altijd dat je de pil gebruikt. Er zijn namelijk andere geneesmiddelen, zoals producten tegen epilepsie, die de werking van de pil verminderen.

De noodpil

Na onbeschermd seksueel contact, wanneer je bijvoorbeeld de pil niet correct hebt ingenomen, neem je best zo snel mogelijk de noodpil. Deze pil stelt de ovulatie uit, maar maakt geen einde aan de zwangerschap als de bevruchting al heeft plaatsgevonden. De noodpil is vrij verkrijgbaar, maar het is altijd belangrijk om hierbij raad te vragen aan je dokter of apotheker, aangezien het om een grote hoeveelheid hormonen gaat.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer