Coronavirus: wat kun je doen om jezelf te beschermen?

corona virus

Op het moment dat we dit schrijven, zijn er nog geen besmettingen met het coronavirus gemeld in België. Maar met de uitbraak in Noord-Italië komt dit risico wel veel dichterbij.

‘Geen reden tot paniek’, zegt minister Maggie De Block , ‘we zijn voorbereid.’ Maar toenemende angst is er natuurlijk wel. Corona, of Covid-19, zoals het virus nu officieel heet, mag dan statistisch niet veel dodelijker zijn dan de griep, het is een nieuwe dreiging waarvan we nog weinig weten en dat heeft een diep psychologisch effect. Ook bij ons is er nu al een grote vraag naar mondmaskers, om maar één symptoom te noemen.

Wat weten we over het coronavirus?

Hier geven we een kort overzicht van de feiten zoals die tot nu toe bekend zijn. En op basis van de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie vertellen we wat je kunt doen om het risico dat je besmet wordt te verkleinen.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Wetenschappers onderzoeken nog steeds hoe Covid-19 van persoon tot persoon wordt overgedragen, maar vergelijkbare virussen verspreiden zich meestal via hoest en niesdruppeltjes.

Wanneer een besmet persoon hoest of niest, geeft hij of zij druppeltjes speeksel of slijm af. Deze druppeltjes kunnen door andere mensen worden ingeademd of op de handen vallen en vervolgens worden overgedragen wanneer iemand zijn gezicht aanraakt.

Virussen kunnen ook worden verspreid door druppeltjes die landen op oppervlakken zoals zitplaatsen in bussen of treinen of bureaus.

Er is inmiddels enig bewijs dat het coronavirus al kan worden verspreid door een drager die nog geen symptomen heeft.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Het virus veroorzaakt vooral longklachten. In het begin voelt het als een griepje, met keelpijn, een hardnekkige hoest, koorts en vermoeidheid. Zeldzamer zijn hoofdpijn, diarree en het ophoesten van bloed en slijm.

In ruim acht op de tien gevallen blijft het hierbij en zal de ziekte na een dag of vijf weer wegebben. Maar in sommige gevallen – vooral bij 60-plussers – wordt het erger. De besmetting kan dan leiden tot aandoeningen als longontsteking en ‘ARDS’ (acute respiratory distress syndrome), een levensbedreigende complicatie waarbij de longen zich vullen met vocht en ontstekingsafval.

Overigens: tenzij je onlangs in een risicogebied bent geweest, hoef je je geen zorgen te maken als je griepverschijnselen hebt. De kans op coronabesmetting is vooralsnog in België ongelofelijk klein.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Vooralsnog is het belangrijkste advies voor inwoners van België: blijf weg uit risicogebieden. Buitenlandse Zaken raadt reizen naar China af en adviseert informatie in te winnen bij een geplande reis naar Italië.

Mocht het coronavirus onverhoopt ook ons land bereiken, dan kun je de voorzorgen nemen die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

  • Vertrouw niet op mondkapjes. Ook al zie je geen bericht over corona zonder foto’s van mensen met mondkapjes, ze komen niet voor in de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens medische experts bieden ze vooral schijnveiligheid. Ze sluiten niet goed af en virussen gaan er met gemak doorheen. Het enige model dat wel bescherming biedt is een kap met een filter, het soort dat ook in laboratoria wordt gebruikt. Maar zo’n medisch gezichtsmasker maakt ademen erg vermoeiend, waardoor het gebruik in het dagelijks leven niet lang vol te houden is. Wil je toch een mondkapje dragen, maak het dan regelmatig schoon of vervang het door een nieuw. Een vuil kapje kan juist een bron van besmetting zijn.
  • Was vaak je handen met water en zeep. Of, als je dat niet bij de hand hebt, maak ze schoon met een handgel op alcoholbasis. Besmetting met het virus kan plaatsvinden via contact met allerlei oppervlakken, van een deurklink tot een stoelleuning. Breng je hand vervolgens naar je mond of je neus en je hebt het virus binnen. Handen wassen is trouwens iets wat we meestal veel te terloops doen. Lees hier hoe je het grondig doet.
  • Blijf bij mensen uit de buurt. Mensen die besmet zijn kunnen het virus door hoesten of niezen overdragen tot een afstand van circa twee meter. En een virusdrager kussen is helemaal een zekere manier om besmet te raken.
  • Blijf thuis als je je ziek voelt. Je weerstand is dan lager en je bent vatbaarder voor de ernstigere gevolgen van een mogelijke besmetting.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer